2014. augusztus 29., péntek

Talavera mexikói csempe - Tűzvirág (59) - Jelenlegi ára: 1 500 Ft

A Talavera kerámiák közül kiemelkednek a hagyományos csempék, amelyek a mexikói lakberendezésben tulajdonképpen a lakótér és a közterületek minden pontján gazdagon és ízlésesen kerülnek alkalmazásra. A legtalálóbban Alberto Ruy Sanchez Lacy író fogalmazta meg a csempe jelentőségét, amikor a mexikói emberek második, „ választott bőrének” nevezte azt. A Talavera első két évszázada a kék és fehér színek dominanciáját hozta, talán azért is, mert a kék szín előállításához szükséges ásványi színezőanyaghoz lehetett a legdrágábban hozzájutni, és már ezzel is jelezték a termékek magas minőségét, exkluzivitását. Az „ azulejo” -nak nevezett, kék-fehér csempék státusz-szimbólum szerepét egy korabeli új-spanyolországbeli (ne feledjük: mexikói! ) szólás szemlélteti a legjobban: eszerint azoknak, akiknek magyarán szólva „ nincs mit a tejbe aprítaniuk”, „ sosem lesz saját Casa de Azulejo-juk” (vagyis „ csempés házuk” ).
Az 1800-as évektől figyelhető meg a Talavera készítésben a ma is ismert élénk színek és formai sokféleség bevezetése, amely a legmagasabb minőség megőrzése mellett újabb meghatározó elemet adott a mexikói népművészetnek és kultúrának. A Talavera termékekre bátran kiabálhatunk kígyót-békát, hiszen legjellemzőbb minták között ezeket az állatokat említhetjük, továbbá a pávatollat, a napraforgót, a nap-hold motívumokat, valamint a kála-liliomot.
Amennyiben lehetőségük van rá, látogassanak el a Talavera készítés központjába, a mexikói Puebla gyönyörű városába, ahol a spanyol gyarmati építészet remekei mellett lépten-nyomon találkozhatnak ezen jellegzetes fazekas-művészet termékeivel is. Ha a mexikói kirándulást mégis későbbre halasztják, addig is szívesen állunk rendelkezésükre internetes áruházunkban, ahol – többek között – a pueblai fazekasmesterek eredeti termékeiből is válogathatnak.
A termék mérete 10, 5 x 10, 5 cm
vastagsága 7-8 mm
A második harmadik képen keverten láthatod a csempéket!
Kérlek tekintsd meg a többi termékem is!


Jelenlegi ára: 1 500 Ft

Az aukció vége: 2014-09-18 17:57
. Talavera mexikói csempe - Tűzvirág (59) - Jelenlegi ára: 1 500 Ft

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése